Μια εισαγωγή στον κόσμο και το παιχνίδι Warhammer 40,000 – Μέρος 1ο





Αυτό το κείμενο που διαβάζετε είναι το πρώτο μέρος από ένα αφιέρωμα που θα κάνουμε παρέα με μια μικρή ανασκόπηση στην ιστορία του επιτραπέζιου της Games Workshop και τον φανταστικό κόσμο που αυτό δημιούργησε.
Αυτόν τον Σεπτέμβριο, το Warhammer 40.000 (θα το αποκαλώ 40k από εδώ και πέρα για συντομία) κλείνει τα 30 έτη από την αρχική του κυκλοφορία, οπότε είναι η καλύτερη περίοδος για αυτό το αφιέρωμα. Ότι θα διαβάσετε, πρέπει να τονίσω, ότι αγγίζει μοναχά την κορυφή του παγόβουνου από την σειρά επιτραπέζιων παιχνιδιών του κόσμου του 40k.
Πολλά μπορούν να γραφούν για έναν κόσμο αντάξιο σε μέγεθος του Lord of the Rings, γεμάτο δεκάδες χαρακτήρες, ονόματα, τοποθεσίες και συμβάντα και θα προσπαθήσω να σας περιγράψω τα πιο βασικά που θα ήταν κάλο να γνωρίζετε μέσα στις λίγες ακόλουθες παραγράφους.

Ας αρχίσουμε …
Ο κόσμος του Warhammer 40.000
Στο ζοφερό σκοτάδι της 41ης χιλιετίας, ο πόλεμος δεν σταμάτα. Η Αυτοκρατορία του Ανθρώπου (Imperium of Man) θα φτάσει σε οποιαδήποτε άκρα για να προστατεύσει τον εαυτό της από ένα ατελείωτο κύμα εχθρών. Η “Αίρεση του Ώρου” (Horus Heresy) ήταν ο πιο καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος στην ιστορία. Ξεκίνησε πριν 10.000 χρόνια και διήρκεσε αρκετές δεκαετίες και σχεδόν κατέστρεψε την νεοσύστατη γαλαξιακή αυτοκρατορία.
Ο Ώρος Λούπερκαλ (Horus Lupercal) ένας από τους είκοσι γενετικά τροποποιημένους κλώνους-γιους του Αυτοκράτορα, Πρίμαρχοι (Primarch) όλοι τους, δηλαδή τα γενετικά μοντέλα που βασίστηκαν τα πολυάριθμα τάγματα και λεγεώνες των Διαστημικών Πεζοναυτών (Adeptus Astartes), εξαπατήθηκε από τους Θεούς του Χάους και έστρεψε τα μισά αδέρφια του και τα αναρίθμητα στρατεύματα τους ενάντια στον Αυτοκράτορα, στα αδέρφια του και στους κάτοικους της Αυτοκρατορίας που έμειναν πιστά στον πατέρα τους.
Αυτός ο μεγάλος εμφύλιος σημείωσε το τέλος της Μεγάλης Σταυροφορίας (Great Crusade) για την κατάκτηση του γαλαξία και το λαβωμένο κουφάρι του Αυτοκράτορα της Ανθρωπότητας κατέληξε πάνω στον Χρυσό Θρόνο (Golden Throne). Μια κατασκευή που ορίζει το που στον γαλαξία είναι ο πρωτεύων πλανήτης της απέραντης αυτής αυτοκρατορίας, και που κρατά τον Αυτοκράτορα ζωντανό, αν και σε ένα ατέρμονο κώμα.
Η τελική εντολή του αυτοκράτορα ξεκίνησε την Μεγάλη Εκκαθάριση (Great Scouring). Όλες οι δυνάμεις που ήταν πιστοί στον Ώρο εκδιώχθηκαν και οι πλανήτες προέλευσης τους εξαλείφθηκαν. Όλα τα αρχεία και οι εναπομείναντες οικισμοί των στρατευμάτων των προδοτών καταστράφηκαν.
Δέκα χιλιάδες χρονιά μετά, η Αυτοκρατορία πασχίζει να κρατήσει τον εαυτό της καθαρό και να κυριαρχήσει και πάλι στον γαλαξία, όπως είχε καταφέρει να κάνει κάποτε. Αλίμονο, οι εχθροί της δεκάδες.

THE CHAOS THREAT
Από το “Μάτι του Τρόμου” (Eye of Terror), μια καταιγίδα κοσμικών διαστάσεων, έρχεται η Μαύρη Λεγεώνα (Black Legion), απαρτιζόμενη από τους προδότες της Αυτοκρατορίας, σύμμαχοι με Δαίμονες και άλλους διεστραμμένους εξωδιαστασιακούς τρόμους, συνεχίζουν δέκα χιλιάδες χρόνια τώρα τον πόλεμο μίσους που έχουν εξαπολύσει, μετά τον εμφύλιο που έφερε την Αυτοκρατορία στα όρια της καταστροφής.
Οι τέσσερις μεγάλοι Θεοί του Χάους διαστρεβλώνουν τα πάντα στο διάβα των ταγμάτων που τους υπηρετούν, καθώς απελευθερώνουν δαίμονες που διασπούν την πραγματικότητα με την παρουσία τους.

KHORNE
Ο Κορν (Khorne) είναι ο Θεός της βίας και της μάχης και το τάγμα των Πλανητοφάγων (World Eaters) είναι σίγουρα το μεγαλύτερο σε αριθμούς. Οι πιστοί του διαμελίζουν τους αντιπάλους του και συλλέγουν τα κρανιά τους για να μεγαλώσουν τον ήδη τεράστιο θρόνο του από κρανιά.

NURGLE
Νέργκλ (Nurgle) είναι ο Θεός του θανάτου και της σήψης και όλων τον αρρωστιών. Οι δαίμονες που τον υπηρετούν είναι ζωντανοί λοιμοί και το τάγμα των έκπτωτων διαστημικών πεζοναυτών που ακούνε στην ονομασία Θανατωφύλακες (Death Guard) χτυπούν τις καμπάνες του τέλους σε κάθε βήμα του Μορτάριον (Mortarion) του έκπτωτουΠρίμαρχου (Primearch) τους.

TZEENTCH
Ζίντς (Tzeench) είναι ο Θεός της συνεχόμενης αλλαγής και της μαγείας. Τα τάγματα από δαίμονες και τους Χίλιους Γιους(Thousand Sons), τους έκπτωτους διαστημικούς πεζοναύτες που η ψυχή τους παγιδευτικέ μέσα στις πανοπλίες τους είναι τα μικρότερα σε αριθμούς ανάμεσα στις ορδές του Χάους,
Όμως η παρουσία τους, ειδικά στο πεδίο της μάχης σημάνει την διαφθορά των ανθρώπων και ισχυρή μαγική φωτιά σαν όπλο, μια φωτιά που ελάχιστοι στον γνωστό γαλαξία μπορούν να αντιμετωπίσουν, φωτιά αποτελούμενη από μαγεία που μόνο ο Μάγκνους (Magnus), ο Πρίμαρχος των Χιλίων Γιων (Thousand Sons).

SLAANESH
και τέλος, ο Σλαανές (Slaanesh) είναι ο νεότερος από τους τέσσερις μεγάλους θεούς του Χάους. Είναι η προσωποποίηση της ακολασίας και της ουτοπικής τελειότητας. Γεννημένος μέσα από την διαφθορά των Αελντάρι (Aeldari), οι ανδρόγυνοι δαίμονες του βασανίζουν τα θύματα τους για εβδομάδες με απόκοσμους τρόπους και τα Παιδιά του Αυτοκράτορα (Emperor’s Children) δεν μπορούν να βρουν ηρεμία, η σκέψη τους υπάρχει μέσα σε έναν συνεχόμενο κοσμικό θόρυβο που τον μεταφέρουν παντού μέσα από παράξενα όπλα ύψιλον συχνοτήτων.

THE XENOS THREAT

AELDARI
Η μυστηριώδης φυλή των Αελντάρι (Craftworld Aeldari) επιδιώκουν τους δικούς τους σκοπούς, σε μια προσπάθεια να προστατέψουν αρχαία μυστικά, που συχνά έρχονται σε αντίθεση με εκείνα της Αυτοκρατορίας, ενώ αντιμετωπίζουν τους καταραμένους αδελφούς τους, που αποκαλούνται Ντρουκχάρι (Drukhari), ενώ εκείνοι υποδουλώνουν και λεηλατούν διάφορους πλανήτες και πολιτισμούς για να προστατέψουν το είδος τους από τον θεό του Χάους Σλαανές (Slaanesh) που οι ίδιοι έφεραν στην ζωή.

TYRANIDS AND GENESTEALER CULTS
Από κάποιο άλλο γαλαξία έρχονται οι Τυραννίδες (Tyranids), μια βιολογική κολοσσιαία απειλή που ζει μόνο για να καταναλώσει όλες τις άλλες μορφές ζωής. Δεν μπορούν να διαπραγματευτούν, δεν είναι δυνατό να επικοινωνήσουν, υπακούν μόνο στα αρχέγονα ένστικτα τους και στην ακόρεστη πείνα τους.
Στα σπλάχνα της αυτοκρατορίας, κρυμμένες αλλά τοποθετημένες σε σημαντικές θέσεις, οι Αιρέσεις των Κλεφτών Γονιδίων (Genestealer Cults) χτίζουν τον δρόμο για έναν κόσμο χωρίς αντίσταση στον ερχομό τον Τυραννίδων (Tyranids).

NECRONS
Οι Νέκρονς (Necrons), ρομποτικά απέθαντα τερατουργήματα που πριν αρκετά εκατομμύρια χρόνια εξάλειψαν σε ολόκληρο το γαλαξία χιλιάδες μορφές ζωής, έχουν αρχίσει να “ανασταίνονται” στους τάφους τους σε πολλούς από τους πλανήτες που έχει παρουσία η Αυτοκρατορία.
Στον οπλισμό τους υπάρχει ισχυρή και άγνωστη τεχνολογία και σπάνια κομμάτια από τους Αστρικούς Θεούς Κ’ταν (C’tan) που η χαλιναγωγημένη τους δύναμη μέσα από την τεχνολογία των Νέκρονς (Necrons) παραβαίνει τους γνωστούς νόμους της φύσης.

ORKS
Τα διαστημικά Ορκ (Orks), πρασινόδερμα πολεμοχαρή τέρατα, γεννημένα για την απόλαυση της μάχης, είναι μια υπαρκτή απειλή καθώς υπερτερούν αριθμητικά όλους τους άλλους πολιτισμούς μαζί, εκτός βέβαια από τις Τυραννίδες (Tyranids).
Παράξενα εφευρετικοί μπορούν και προσπαθούν να αντιγράψουν με κάποιον παράξενο και πρωτόγονο τρόπο ότι τεχνολογία συναντήσουν στο διάβα τους.

TAU EMPIRE
Οι μικρή Αυτοκρατορία Τάου (Tau Empire) μια τεχνολογικά προηγμένη συμμαχία εξωγήινων φύλων που στέκεται ενάντια αλλά και δίπλα στην Αυτοκρατορία των Ανθρώπων ενάντια στις δεκάδες άλλες απειλές που υπάρχουν στον γαλαξία. Η μόνη γνωστή φυλή που οι Δυνάμεις του Χάους δεν την επηρεάζουν άμεσα.


THE IMPERIUM FORCES

Η Αυτοκρατορία του Ανθρώπου έχει αναρίθμητα συντάγματα των τακτικών στρατιωτικών σχηματισμών που απαρτίζουν την Αυτοκρατορική Φρουρά (Astra Militarum), και τους Διαστημικούς Πεζοναύτες (Adeptus Astartes), σταυροφόροι υπέρ-στρατιώτες που ζουν για την καταπολέμηση των εχθρών της Αυτοκρατορίας.
ULTRAMARINES
Οι Υπερπεζοναύτες (Ultramarines) υπερηφανεύονται για την αυστηρή προσήλωσή τους στον Κώδικα Πεζοναυτών (Codex Astartes) και θεωρούν τους εαυτούς τους ως το μέγιστο παράδειγμα για όλα τα άλλα τάγματα Διαστημικών Πεζοναυτών.
Πιστεύουν ότι οι διδασκαλίες του Πρίμαρχου (Primearch) τους, Ρομπούτ Γκίλιμαν(Robute Gulliman), μέσα από το βιβλίο του Αυτοκρατορικού Κώδικα (Codex Imperialis) έχουν διαμορφώσει την πλειοψηφία από τα τάγματα Διαστημικών Πεζοναυτών (Adeptus Astartes) και έθεσαν νέες βάσεις και αρχές για την Αυτοκρατορία του Ανθρώπου (Imperium of Man) στο σύνολό της μετά την “Αίρεση του Ώρου” (Horus Heresy), και ότι είναι ευθύνη τους να συνεχίσουν να λειτουργούν ως εκείνος έθεσε, μέχρι έως ότου έρθει η ώρα να βγει από τον κρυογενικό ύπνο, το μόνο πράγμα που τον κράτα ζωντανό μετά τις σοβαρές πληγές που έλαβε στις μάχες που ακολούθησαν τον εμφύλιο πόλεμο.

SPACE WOLVES
Οι Διαστημικοί Λύκοι (Space Wolves) θεωρούν τον εαυτό τους ως το τέλειο όπλο της Αυτοκρατορίας και είναι περήφανοι γι’ αυτό. Όταν άλλα τάγματα δημιουργηθήκαν για να οικοδομήσουν πολιτισμούς και αποικίες, όμως οι Λύκοι δημιουργήθηκαν για να ισοπεδώσουν και να καταστρέψουν όποιον αντιταχθεί στη βούληση του Αυτοκράτορα, συμπεριλαμβανομένων όλων των άλλων αδελφών ταγμάτων.
Η ανορθόδοξη συμπεριφορά και η οργάνωσή τους, η πνευματική τους αφοσίωση για να σπάσει το ηθικό του εχθρού, όπως θα έκανε μια αγέλη λύκων σε ένα θήραμα της, αντανακλά αυτό τον αρχικό σκοπό.

DARK ANGELS
Οι Σκοτεινοί Άγγελοι (Dark Angels) διαμόρφωσαν την οργάνωση του τάγματος τους με κυρία βάση τα πιο σημαντικά γεγονότα της ίδιας της ιστορίας τους, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά διαφορετικοί από άλλα τάγματα.
Το τάγμα έχει την έδρα του σε ένα τεράστιο μοναστήρι χτισμένο στα απομεινάρια του πατρικού τους πλανήτη Κάλιμπαν (Caliban), ένα μοναστήρι όπου οι Σκοτεινοί Άγγελοι (Dark Angels) λειτουργούν ως μονάχοι σε μόνιμη αναζήτηση λύτρωσης. Έχουν σχηματίσει δεκάδες επίπεδα και εσωτερικούς κύκλους με αρκετά κρυμμένα μυστικά, που ελάχιστοι ακόμα και μέσα στο ίδιο το μοναστήρι τα γνωρίζουν.

BLOOD ANGELS
Οι Άγγελοι του Αίματος (Blood Angels) είναι ένα από τα τάγματα Διαστημικών Πεζοναυτών (Adeptus Astartes) που έχουν μια ισχυρή πεποίθηση ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Αυτή τους η πεποίθηση μπορεί να φανεί σε ό,τι κάνουν, είτε προσπαθούν να τελειοποιηθούν στις τέχνες, είτε στην πολεμική πειθαρχία ή το στρατιωτικό δόγμα. Οι Άγγελοι του Αίματος έχουν επίσης παράξενες συνήθειες, όπως το να κοιμούνται, όποτε αυτό είναι δυνατόν, στις ειδικές “σαρκοφάγους” που χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια της δημιουργία τους. Αυτό μοιάζει να κατευνάζει την σπάνια τρελά που διακατέχει τον γενετικό τους κωδικά τους και την παράξενα ακόρεστη διψά τους για αίμα.

Αυτά είναι μονάχα μερικά παραδείγματα από τα πολυάριθμα τάγματα Διαστημικών Πεζοναυτών(Adeptus Astartes) που απαρτίζουν τις δυνάμεις της Αυτοκρατορίας του Ανθρώπου (Imperium of Man).
Ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις υπάρχει η “Αίρεση της Μηχανής” (Cult Mechanicum) η οποία είναι είναι γεμάτη ανθρώπους με μηχανικά μέλη από τον συμμαχικό πλανήτη Άρη (Mars) που συντηρούν τον Χρυσό Θρόνο (Golden Throne) που κράτα τον Αυτοκράτορα στην Γαία (Terra) στην ζωή και κατασκευάσουν τον οπλισμό όλης της αυτοκρατορίας, όπως τους εντυπωσιακούς, κολοσσιαίους και θανατηφόρους Αυτοκρατορικούς Τιτάνες (Imperial Titans).
Οι Αδελφές της Μάχης (Sisters of Battle), το ειδικό τάγμα Διαστημικών Πεζοναυτών (Adeptus Astartes) των Γκρι Ιπποτών (Grey Knights) και η Ιερά Εξέταση (Inquisition) διασφαλίζουν την Αυτοκρατορία από εσωτερικές απειλές συμπεριλαμβανομένης της αίρεσης του Χάους, προδότες και εξωγήινους κρυμμένους ανάμεσα στους απλούς πολίτες


Αυτά είναι τα νεότερα γεγονότα της Αυτοκρατορίας…
Η κατάρα του Πλανήτη των Λύκων (Fenris) ήταν ένας μύθος μέχρι που έκανε την εμφάνιση του μέσα από μια πύλη του Χάους ο χαμένος 13ος Λόχος. Ένας λόχος γεμάτος από μεταλλαγμένους Διαστημικούς Λύκους (Wulfen) με άγρια και ζωώδη χαρακτηριστικά.
Η οργή του Μάγκνους (Magnus) του Πρίμαρχου (Primearch) των Χιλίων Γιων (Thousand Sons) για εκδίκηση της καταστροφής τους πατρικού τους πλανήτη Πρόσπερο (Prospero) στα χεριά των Διαστημικών Λύκων (Space Wolves), οδήγησε σε μια μαζική εισβολή δυνάμεων του Χάους στον Πατρικό Πλανήτη των Διαστημικών Λύκων.
Μια εισβολή που τράβηξε δεκάδες άλλες δυνάμεις και πόρους από την Αυτοκρατορία για να αντιμετωπιστεί, όμως τα σχεδία πίσω από αυτήν την εισβολή ήταν τέλειος διαφορετικά.
Η πτώση του Πλανήτη Κάντια (Cadia Prime), του Πλανήτη-Φρούριο που κρατούσε το μεγαλύτερο μέρος των Δυνάμεων του Χάους περιορισμένο μέσα στο “Μάτι του Τρόμου” (Eye of Terror) ήταν ο τελικός στόχος της 13ης Μαύρης Σταυροφορίας(13th Black Crusade) και στέφθηκε με επιτυχία, αν και η Μαύρη Λεγεώνα (Black Legion) δεν προχώρησε προς την Γαία (Terra) αφού για να το καταφέρει αυτό δέχθηκε αρκετά ισχυρά πλήγματα.
Την ίδια στιγμή, ο θρυμματισμός της Μπιέλ-Ταν (Biel-Tan), μιας από τις μεγαλύτερες Πολιτείες (Craftworld) των Αελντάρι (Aeldari) και ο θάνατος χιλιάδων από το είδος τους σε ένα παράξενο τελετουργικό κοσμικών διαστάσεων, έφερε σε αυτόν τον κόσμο τον μόνο πλάσμα που ίσως καταφέρει να σταματήσει τον Σλαανές(Slaanesh), όμως αυτό γονάτισε τις ήδη ισχνές δυνάμεις των Αελντάρι (Aeldari).
Η επάνοδος του Πρίμαρχου (Primearch) Ρομπούτ Γκούλιμαν (Robute Gulliman), ήταν το επόμενο λογικό βήμα που μπορούσε η Aυτοκρατορία να κάνει μετά την πτώση του Πλανήτη Κάντια (Cadia Prime). Χρειαζόντουσαν έναν καινούριο ηγέτη και ήταν ο μόνος που μπορούσε να γεμίσει αυτόν τον ρόλο.
Ο Ύψιστος Αρχιμάγος Βελισάριος Κόουλ (Archmagos Dominus Belisarius Cawl) της “Αίρεσης της Μηχανής” (Cult Mechanicum), με γνώσεις που απέκτησε στις μάχες ενάντια στις Δυνάμεις του Χάους και στο πλευρό των Αελντάρι (Aeldari) μετά την πτώση του Πλανήτη Κάντια (Cadia Prime) κατάφερε να ξυπνήσει τον Πρίμαρχο(Primearch) από τον κρυογενικό ύπνο, να τον θεραπεύσει και να του δώσει μια νέα ισχυρή πανοπλία και τον παλιό του εξοπλισμό ανανεωμένο.
Μια από τις πρώτες εντολές του Ρομπούτ Γκίλιμαν (Robute Gulliman) ήταν να ανανεωθούν όλα τα τάγματα Διαστημικών Πεζοναυτών (Adeptus Astartes) με καινούριο αίμα, καθαρό γενετικό κώδικα και καλύτερα σχεδιασμένες πανοπλίες και όπλα.
Αυτή η εντολή έδωσε στην Αυτοκρατορία τους Πρωτεύοντες Διαστημικούς Πεζοναύτες (Primaris Space Marines) και μέσα σε λίγες δεκαετίες, τάγματα που έφθασαν στο χείλος του αφανισμού δυνάμωσαν, δίνοντας στην Αυτοκρατορία και πάλι την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Στο ζοφερό σκοτάδι του μακρινού μέλλοντος, υπάρχει μοναχά πόλεμος.

Σύνδεσμοι για όσους θέλουν να διαβάσουν και άλλες λεπτομέρειες από την ιστορία του 40k
Στο δεύτερο μέρος θα συνεχίσουμε με το τι είναι το ίδιο το 40k, θα πούμε για τις διάφορες εκδόσεις του παιχνιδιού, και πως μπορούμε να έρθουμε σε επαφή και να αρχίσουμε να παίρνουμε και εμείς μέρος στις μάχες σε αυτόν τον ανέλπιδο κόσμο.

Ευχαριστούμε πολύ τον συγγραφέα Δημήτρη Αθανασόπουλο και την ιστότοπο GEEKD.

Comments