Αυτό είναι το δεύτερο μέρος σε ένα αφιέρωμα και μια “σύντομη” ανασκόπηση του κόσμου του και του παιχνιδιού Warhammer 40.000.
Αυτόν τον Σεπτέμβριο, το Warhammer 40.000 κλείνει τα 30 έτη από την αρχική του κυκλοφορία, οπότε είναι η καλύτερη περίοδος για αυτό το αφιέρωμα. Ότι θα διαβάσετε, πρέπει να τονίσω, ότι αγγίζει μοναχά την κορυφή του παγόβουνου από την σειρά επιτραπέζιων παιχνιδιών του κόσμου του 40k.
Ας συνεχίσουμε λοιπόν…
Warhammer 40.000 : Rogue Trader (1η έκδοση) – 1987
Το πρώτο βιβλίο με τίτλο Warhammer 40,000 -ακολουθούμενο από τον διακριτικό υπότιτλο Rogue Trader- δημοσιεύθηκε το 1987 και ήταν αρκετά διαφορετικό από τις μελλοντικές εκδόσεις του παιχνιδιού.
Ήταν ένα πειραματικό μείγμα Παιχνιδιού Ρόλων (Role Playing Game) και Παιχνιδιού Μάχης (Wargame) σε πολύ μικρο αριθμό φιγούρων, κατηγορία γνωστή σήμερα σαν Skirmish Wargame.
Όταν μιλάμε όμως για Role Playing Game της δεκαετίας του ‘80 έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι με αρκετούς πινάκες με αριθμούς, με δεκάδες πιθανότητες βασισμένες στα αγαπημένα μας πολύεδρα ζάρια, με δαιδαλώδεις επιλογές και ελάχιστη εύπλαστη αφήγηση, αντίθετα με το πως παίζονται τα πιο πολλά σύγχρονα παιχνίδια του είδους.
Το Rogue Trader περιείχε πολύ περισσότερο υλικό για το ευρύτερο σύμπαν, τις ανθρώπινες και εξωγήινες φυλές, την τεχνολογία που υπάρχει μέσα στο σύμπαν Warhammer 40k και διάφορες άλλες λεπτομέρειες που δεν υπάρχουν πια στον κόσμο του παιχνιδιού.
Πρωτότυπα όπλα, πανοπλίες, μεταλλαγμένοι, παράξενες φυλές εξωγήινων, όλα είχαν κάνει την εμφάνιση τους σε αυτό το βιβλίο. Είναι οι πραγματικές ρίζες του παιχνιδιού και του κόσμου αν και διαφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις μεταγενέστερες εκδόσεις και την ιστορία που παρουσιάζουν.
Υπήρξε για χρόνια αρκετός κόσμος που έπαιζε αυτήν την έκδοση και οι πιο πολλοί από αυτούς το αποκαλούν Retrohammer 40k και το σενάριο ή στοιχεία από τον κόσμο ότι είναι από την Rogue Trader era, και θα βρείτε ελάχιστους να το αποκαλούν πραγματικά 1η έκδοση.
Warhammer 40.000 2η έκδοση – 1993
Το 1993 η αρχική έκδοση είχε κλείσει τα έξι χρόνια και είχαν ήδη κυκλοφορήσει τα επιτραπέζια Space Hulk και Space Crusade που άρχισαν να δίνουν την καθοριστική μορφή του Warhammer 40k.
Τότε ήταν που βγήκε η 2η έκδοση του παιχνιδιού σε ένα πλούσιο εισαγωγικό πακέτο.
Αρκετά διαφορετικό από την Rogue Trader αρχική έκδοση, αυτή θεωρείτε για πολλούς και η καλύτερη έκδοση από πλευράς κανόνων.
Από τον πυρήνα του παιχνιδιού δεν έφυγαν όλες οι RPG ρίζες, το μέγεθος των μαχών δεν ξεπέρασε τις είκοσι με τριάντα φιγούρες και αυτή η έκδοση είχε τις πιο πολλές από τις φυλές που γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα. Το κεντρικό βιβλίο παρουσίαζε ξεκάθαρη την σπονδυλική στήλη του σεναρίου που διαβάσατε στο πρώτο μέρος του αφιερώματος.
Ήταν η πρώτη εκδοσή που για κάθε παράταξη και φυλή κυκλοφόρησε ξεχωριστό βιβλίο με επιπλέον κανόνες και ιστορία, βιβλία που τώρα πια τα γνωρίζουμε έως Codex.
Warhammer 40.000 3η έκδοση (1998) και 4η έκδοση (2004)
Αυτή ήταν η πρώτη εκδοσή που το Warhammer 40.000 έγινε ένα καθαρό Wargame με έμφαση στις μεγάλες μάχες με πολλές φιγούρες. Οι Role Playing ρίζες εξαφανιστήκαν και αυτή η κίνηση έδιωξε αρκετό κόσμο από το παιχνίδι λόγο των μεγάλων αλλαγών και μέχρι σήμερα θα βρείτε αρκετούς να τονίζουν ότι έχουν να παίξουν 40k από το 1998 ή την 3η έκδοση.
Στο παιχνίδι εμφανιστήκαν νέες εξωγήινες φυλές, υπάρχουσες παρατάξεις απέκτησαν νέες μονάδες και το παιχνίδι απέκτησε οχήματα διαφόρων μεγεθών και τα Τemplate (Blasts & Flamer) για τις εκρήξεις και τις φλόγες, δίνοντας για πρώτη φορά έμφαση στην “ρεαλιστική εξομοίωση” του πεδίου μάχης αυτού του μελλοντικού κόσμου.
Έξι χρόνια μετά κυκλοφόρησε η 4η έκδοση που ουσιαστικά ήταν μια καθαρογραμμένη και πλουσιότερη εκδοχή της 3ης έκδοσης. Αυτό σήμαινε ότι πολλά από τα Codex της 3ης έκδοσης, με ελάχιστες αλλά σημαντικές διαφορές, μπορούσαν να αξιοποιηθούν χωρίς πολύ κόπο.
Το Starter Set της 4ης, με τίτλο Battle of Macragge μας έδινε μια διμοιρία Ultramarines ενάντια σε Tyranides και στο πακέτο περιείχε έτοιμο πλαστικό terrain που θα βρείτε σε πολλά τραπέζια μέχρι και σήμερα.
Ουσιαστικά αυτή ήταν η μακροβιότερη εκδοσή του Warhammer 40.000 και για πολλούς ήταν η περίοδος που γνωρίσαν το παιχνίδι.
Warhammer 40.000 5η έκδοση – 2008
Το 2008 με το καινούριο εισαγωγικό πακέτο Assault on Black Reach η Games Workshop μας έδωσε την 5η έκδοση.
Οι κύριες αλλαγές από την 4η έκδοση είναι η προσθήκη της κίνησης τρεξίματος, η απλοποίηση των όπλων με τα Τemplate (Blasts & Flamer) που εμφανίστηκαν στην προηγούμενη έκδοση και ο μεγαλύτερος βαθμός χρηστικότητας στα κτίρια και διάφορες άλλες μορφές κάλυψης των μονάδων και των φιγούρων.
Μια άλλη σημαντική αλλαγή είναι η εισαγωγή της «πραγματικής» οπτικής επαφής (True Line of Sight), που σημαίνει ότι για να μπορεί κάποιος να στοχεύει μια μονάδα, πρέπει να μπορεί να δει τουλάχιστον μια φιγούρα από αυτήν, ανεξάρτητα από την κάλυψη του σύνολου της.
Όσον αφορά το σεναριακό υπόβαθρο, η 5η έκδοση γίνεται λεπτομερέστερη για κάθε υπάρχουσα παράταξη, συμπεριλαμβανομένου ενός λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος των τελευταίων 250 χρόνων της 41ης χιλιετίας, που περιλαμβάνει γεγονότα που εμφανίζονται σε πολλές νουβέλες της Black Library.
Όλες οι παρατάξεις απέκτησαν καινούριες μονάδες, οχήματα, σχηματισμούς και ιστορία μέσα στα καινούρια τους Codex.
Warhammer 40.000 6η (2012) και 7η έκδοση – 2014
Η 6η και η 7η έκδοση είναι το ίδιο παιχνίδι, αφού το κεντρικό βιβλίο με τους κανόνες κυκλοφορήσαν μόνο με διαφορά δυο ετών. Δεν μπορείς να μιλήσεις για αυτές τις δυο εκδόσεις σαν να είναι διαφορετικές αφού εάν κάποιος πιάσει στα χεριά του τα δυο βιβλία και τα συγκρίνει θα δει ότι οι διάφορες είναι αριθμητικά λίγες, αν και πολύ σημαντικές.
Στην 7η έκδοση πρόσθεσαν όλους τους βασικούς κανόνες για μεγάλα οχήματα κατηγορίας Titan, κανόνες που ήταν διάσπαρτοι σε αρκετά άλλα βιβλία, νέες αποστολές με βάση δευτερεύων στόχους, δεκάδες νέους ειδικούς κανόνες και σελίδες με αρκετή επεξήγηση των Templates, μια πολύ καλή ανάλυση του συστήματος κάλυψης και δόθηκε μια μεγάλη έμφαση σε μια νέα φάση του παιχνιδιού, αφιερωμένη στις ειδικές πνευματικές ικανότητες που είχαν από παλιά σχεδόν όλες οι παρατάξεις αλλά μπορούσαν μόνο να ενεργοποιηθούν σε συγκεκριμένες άλλες φάσεις της παρτίδας μπερδεύοντας ακόμα πιο πολύ την ροή του παιχνιδιού.
Όμως, αν και το παιχνίδι είχε εμπλουτιστεί με δεκάδες πράγματα, ειδικές μονάδες και σχηματισμούς, ουσιαστικά είχε κτίσει πατώντας και προσθέτοντας στους κεντρικούς κανόνες από την 3η έκδοση, δηλαδή από το 1998.
Αρκετοί βρήκαν τον εαυτό τους σε μια κατάσταση που για να παίξουν με τον στρατό που ήθελαν, όπως τον ήθελαν, χρειαζόντουσαν τουλάχιστον δυο βιβλία με προσθετούς κανόνες χωρίς το κεντρικό codex του στρατού και της παράταξης τους, το κεντρικό βιβλίο με τους κανόνες, και μερικές φορές, ένα σύντομο βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή με επιπλέον κανόνες.
Για πολλούς η 7η έκδοση είναι η καλύτερη έκδοση του Warhammer 40k, δυστυχώς όμως έγινε υπερβολικά περίπλοκη ώστε να την μάθει και να την διαχειριστεί κάποιος που ήθελε να γνωρίσει το παιχνίδι.
Warhammer 40.000 8η έκδοση – 2017
Πριν λίγους μήνες, η Games Workshop μας έδωσε την καινούρια και ανασχεδιασμένη έκδοση του Warhammer 40k.
Με φανερές επιρροές από την 2η έκδοση, αρκετές νέες ιδέες και απλοποιήσεις στους κανόνες, κατάργησε τα templates και σχεδιαστικέ ώστε να είναι προσιτή από άτομα που θέλουν να αρχίσουν σήμερα και να μπορεί να παιχτεί ευχάριστα με αρκετά μικρο αριθμό φιγούρων.
Για να το καταφέρει αυτό κυκλοφορήσαν τρία εισαγωγικά πακέτα που προσφέρουν διαφορετικά πράγματα, με απώτερο σκοπό φυσικά, το να αρχίσει κάποιος να παίζει Warhammer 40k. Όχι μοναχά αυτό, αλλά οι βασικοί κανόνες είναι πλέον δεκαπέντε συνολικά σελίδες και δίνονται δωρεάν από το επίσημο site της εταιρίας.
Το παρόν συνέγραψε ο Δημήτρης Αθανασόπουλος για το Geeked.
Comments
Post a Comment