MEGA CIVILIZATION (gr)





Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 όταν στα χέρια μου έπεσε το Civilization της Avalon Hill. Λάτρης της ιστορίας μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον. Ένας μεγάλος χάρτης, κάρτες πολιτισμών, κάρτες εμπορίου, και πολλά tokens. Το σύστημα ήταν πολύ απλό και δεν χρειαζόταν ζάρια όπως άλλα παιγνίδια. Είχε όμως τόσο βάθος το οποίο αμέσως σε καθήλωνε. Σύντομα αγόρασα και την Advanced έκδοση. Επιπλέον ήμουν τυχερός διότι μπόρεσα και βρήκα σε άσχετο χρόνο και το Western Expansion Map. Εγώ και οι φίλοι μου το λατρέψαμε. Τα χρόνια όμως πέρασαν και μία ομάδα ατόμων κατάφερε να αναβιώσει το Civilization ανανεώνοντας και μεγαλώνοντάς το. Η ολλανδική εταιρεία 999 σε συνεργασία γερμανική εταιρεία Pegasus Spiele εξέδωσε το MEGA CIVILIZATION σε συλλεκτική έκδοση και τολμώ να πω ότι είμαι ένας υπερήφανος κάτοχος! Μέσα από σειρά άρθρων θα σας φέρουμε σε επαφή με το παιγνίδι και σας εύχομαι να το αποκτήσετε ή να βρείτε παρέα να το παίξετε μαζί.





Το MEGA CIVILIZATION είναι ένα παιγνίδι ικανοτήτων για 5 έως και 18 άτομα. Καλύπτει μία χρονική περίοδο από το 8.000 π.Χ. έως το τέλος της Εποχής του Σιδήρου. Κάθε παίκτης λαμβάνει ένα έθνος και προσπαθεί να το μεγαλώσει και να το εκπολιτίσει. Νικητής του παιγνιδιού είναι εκείνος ο πολιτισμός ο οποίος θα έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που θέτει το παιγνίδι. Ο πόλεμος είναι σημαντικός, δεν είναι όμως αναγκαίος για την νίκη. Τυχαία γεγονότα, εμπόριο, ισορροπία ανάμεσα στον αστικό και γεωργικό πληθυσμό, παίζουν και αυτά σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παιγνιδιού. Οι πολιτισμικές ανακαλύψεις είναι αναγκαίες για την βελτίωση ενός πολιτισμού. Δεν σημαίνει ότι αυτομάτως είναι μόνο θετικές. Γενικά, το MEGA CIVILIZATION είναι ένα παιγνίδι που θέλει καλή παρέα και καλή διάθεση. Η ψυχαγωγία σας είναι εγγυημένη!





ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ



Ανοίγοντας την ξύλινη σαν σεντούκι συσκευασία του παιγνιδιού βρίσκεσαι ανάμεσα σε έναν πλούτο από διαφορετικά κομμάτια του παιγνιδιού. Υπάρχουν οι χάρτες του παιγνιδιού, τα tokens, πολλές κάρτες, και σακουλάκια για να τα αποθηκεύσετε. Ας δούμε αναλυτικά τι εμπεριέχει η συσκευασία.





·        4 κομμάτια χάρτη από σκληρό χαρτόνι. Τα τέσσερα κομμάτια του χάρτη είναι:
Α) η Δυτική Ευρώπη και η Βόρειο-δυτική Αφρική, 
Β) η Ανατολική Ευρώπη και η Βόρειο-ανατολική Αφρική,
Γ) η Κεντρική Ασία, η Αραβική Χερσόνησος και το κέρας της Δυτικής Αφρικής,
Δ) οι Ινδίες.





2074 TOKENS
Α. Tokens που συμβολίζουν 18 πολιτισμούς
1. 55 tokens πληθυσμού (+1 επί πλέον)
2. 9 tokens πόλεων
3. 4 tokens πλοίων
4. 2 tokens για το A.S.T/Cencus (+2 επί πλέον)

Β. Tokens που συμβολίζουν τους βαρβάρους
1. 18 tokens Πειρατικών πόλεων
2. 50 tokens Βαρβάρων

Γ. Tokens 5 διαφορετικών χρωμάτων που συμβολίζουν πίστωση για τις αντίστοιχες κατηγορίες Καρτών Πολιτισμικής Ανάπτυξης.
1. 30 tokens των 5 πόντων
2. 30 tokens των 10 πόντων
3. 30 tokens των 20 πόντων
4. 30 tokens των 50 πόντων
5. 4 tokens των 100 πόντων

Δ. 1+1 δείκτης γύρων

Ε. 70 tokens OUT OF PLAY

ΣΤ. 18 Players MATS

Ζ. 1 διπλής όψεως Πίνακας Αρχαιολογικής Μεταβολής (A.S.T.)
1. Πρώτη πλευρά: Βασικός πίνακας (Basic)
2. Δεύτερη πλευρά: Πίνακας Πεπειραμένων (Expert)




H. 1 Πίνακας Καταμέτρησης (Census)

Θ. 840 Κάρτες Εμπορίου
1. Μπλε σετ:
α’) 201 κάρτες για την Δύση
β’) 201 κάρτες για την Ανατολή
γ’) 10 κάρτες νερού
δ’) 7 επί πλέον κάρτες

2. Πορτοκαλί σετ:
α’) 172 κάρτες για την Δύση
β’) 172 κάρτες για την Ανατολή
γ’) 10 κάρτες νερού
δ’) 7 επί πλέον κάρτες

Ι. 18 αριθμημένες κάρτες αλληλουχίας των παικτών.

ΙΑ. 18 κάρτες για το σενάριο «Μικρής Διάρκειας»

ΙΒ. 724 Κάρτες Πολιτισμικής Ανάπτυξης +5 επί πλέον.

ΙΓ. 10 διπλής όψεως φυλλάδια βοηθείας για τους παίκτες.
1. Πρώτη πλευρά: Strategy Explorer
2. Δεύτερη πλευρά: “Calamity Resolution”

ΙΔ. Ένα βιβλίο Οδηγιών

ΙΕ. Ένα βιβλίο με το σενάριο «Το Πρώτο Παιγνίδι»

ΙΣΤ. 12 πλαστικές θήκες




ΙΖ. 1 πιστοποιητικό Αυθεντικότητας

ΙΗ. 1 πακέτο με πλαστικά σακουλάκια για αποθήκευση των καρτών.

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ
Ο αντικειμενικός σκοπός του παιγνιδιού είναι να κερδίσουμε πόντους νίκης (Victory Points), τους οποίους αποκτάμε με την κατασκευή πόλεων και την αγορά καρτών Πολιτισμικής Ανάπτυξης. Μετά το πέρας του γύρου υπάρχει έλεγχος εάν κάποιος από τους παίκτες δικαιούται να προχωρήσει στον Πίνακα Αρχαιολογικής Μεταβολής (Archaeological Succession Table). Κάθε βήμα αντιπροσωπεύει μία συγκεκριμένη ιστορική περίοδο από την Εποχή των Παγετώνων και μετά. Νικητής δεν είναι εκείνος ο παίκτης ο οποίος θα τερματίσει πρώτος στον Πίνακα Αρχαιολογικής Μεταβολής, ούτε εκείνος ο οποίος κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό πόλεων ή καρτών Πολιτισμικής Ανάπτυξης. Βεβαίως δεν αναιρείται το γεγονός ότι είναι σημαντικοί παράγοντες για τον καθορισμό του νικητή.


ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ
Η διάρκεια ενός κανονικού παιγνιδιού μπορεί να πάρει από 10 έως 12 ώρες για να ολοκληρωθεί. Συνήθως παίρνει περισσότερο, ανάλογα με το επίπεδο γνώσεως του παιγνιδιού από τους παίκτες. Ευτυχώς όμως, το MEGA CIVILIZATION μπορεί να παιχθεί και με συντομότερο τρόπο. Το «Σύντομο Σενάριο» διαρκεί περίπου 6 με 8 ώρες, ενώ για τους καινούργιους παίκτες υπάρχει το σενάριο «Το πρώτο Παιγνίδι», το οποίο διαρκεί 1 με 2 ώρες.


ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕIΤΕ
Η εταιρεία Pegasus Spiele δέχεται παραγγελίες για το παιγνίδι από την Ελλάδα με την αποστολή εμβάσματος. Μέσω web banking το έμβασμα έχει κόστος 1 ευρώ. Δεν σας προτείνουμε την σελίδα της 999 Games διότι είναι στα ολλανδικά.

Το κόστος του παιγνιδιού είναι στα 199 ευρώ συν τα μεταφορικά.


Comments